Language Switcher Fallback

1SF in de krant

KOT LEGT HET AF TEGEN APPARTEMENT

Sophie Costermans van First Student Flats beheert 400 kamers en studio's

Steeds meer studenten verkiezen een flat boven een kamer. Aan de andere kant ontdekken investeerders en vastgoedbedrijven de student als niche. Sophie Costermans, die met haar firma First Student Flats vierhonderd studentenunits beheert, licht de trends toe.

UITVERKOCHT TEGEN OKTOBER

In 1995 had Antwerpen een overaanbod aan studentenkamers en flats. Vandaag voldoet het aanbod net aan de vraag. "Met de eenmaking van de universiteit kwamen er 2.000 studenten bij in de binnenstad", legt Sophie Costermans uit. "Veel hogescholen zitten in de lift. Vandaag gaat ongeveer een kwart van alle studenten op 'kot', en dat aantal groeit nog steeds." "Dat maakt dat we heel ons bestand van 400 studentenunits verhuren", vervolgt Costermans. "Driehonderd daarvan zijn ons eigen bezit, de andere beheren we voor investeerders. Studenten die bij het begin van het academiejaar nog een kamer zoeken, vinden nog net iets, maar keuze is er niet meer."

GRAAG MET KEUKEN EN DOUCHE

Jongeren kiezen steeds meer voor een studio of een flat met eigen uitrusting dan voor een kamer bij een particulier, met gedeelde badkamer en keuken. Sophie Costermans: "De klassieke studentenkamer is zeker nog niet verdwenen, maar de meeste studenten willen meer. Ze zijn veeleisender geworden en beter geïnformeerd. Op het internet zien ze de hele markt." "Het prijsverschil tussen een 'basic' kamer, die al gauw 250 euro per maand kost, en een studiootje van 350 euro is voor de meesten niet onoverkomelijk", weet Sophie Costermans. "Ze passen het verschil graag bij. Wat we ook steeds meer zien, zijn enkele vrienden, of broer en zus, die samen een huis of appartement huren."

GROTERE COMPLEXEN

Vroeger beheerde alleen de universiteit enkele grote foyers, nu zijn er op de privémarkt tal van studentenresidenties, die erg in trek zijn. "Ons grootste complex telt honderd units", aldus Sophie Costermans. "We hebben net nog een nieuw gebouw met dertig flats geopend, dat we snel integraal konden verhuren aan de Amerikaanse Madison University die er haar studenten naartoe stuurt." "Vele studenten verkiezen die residenties omdat ze zowel privacy als groepsgevoel bieden", vermoedt ze. "Er is steeds een gemeenschappelijke binnenplaats, fietsstallingen, keuken en ontspanningsruimte. Binnen het complex zijn er flats van verschillende grootte."

STARTERFLATS VOOR LAATSTEJAARS

De studentenbuurt dijt uit, maar het kerngebied tussen Paardenmarkt, Sint-Jacobsmarkt, de Leien en de Minderbroedersrui blijft het meest gegeerd. Sophie Costermans: "Studentenkamers verschijnen in heel Antwerpen, maar niet tot in de uithoeken. Buiten de Leien wordt het direct minder populair. Studenten willen echt wel dat campusgevoel ondervinden en beginnen al vanaf januari naar de beste flats te solliciteren." "Een nieuw product is de 'starter flat', een iets grotere studio voor laatstejaars of afgestudeerden die er enkele jaren willen wonen voor ze zich ergens vast nestelen", laat Sophie weten. "Die worden voor drie jaar verhuurd en kunnen iets verder liggen."

DANKBARE INVESTERING

De typische kotmadam die een of twee kamers verhuurt, is nog niet dood, maar de nieuwe kotbaas is een zakenman of vaak zelfs een bedrijf dat massaal investeert in studentenvastgoed. "Er is een sterke schaalvergroting en specialisatie", stelt Sophie Costermans vast. "Ondernemers die actief waren in Leuven en Gent, ontdekken de Antwerpse studentenmarkt. De regels worden wel steeds strenger en de verhuur van studentenflats is arbeidsintensief. De termijn is vaak slechts één jaar. Daartegenover staat dat de student een dankbaar en goed publiek is. Het loopt niet vaak fout. En bij problemen, kan je de ouders bellen."